Könyvtárosunk (Beni bácsi) találkozott Polyák Lilla művésznővel, aki nagy szeretettel dedikálta ezt a fotót iskolánknak.

A páratlan hangú színésznő ebben a jelmezben alakítja a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musical egyik legfontosabb szerepét, özvegy Baradlaynét.

(2022.09.06)

Az Ünnepi Könyvhéten 12 szerző dedikált  nagy örömmel az iskola könyvtárának:

Berg Judit, Bojti Anna, Bosnyák Viktória, Ecsédi Orsolya, Fiala Borcsa, Kántor Kata, Kertész Erzsi, Marék Veronika, Molnár Krisztina Rita, Nógrádi Gábor, Vakulya Norbert, Zsoldos Réka

A képen Kántor Kata dedikál Nózi nevű kutyájával, aki a sorozat főszereplője.
(2022.06.13)

Dedikáció kiállítás nyílt iskolánk könyvtárában.

A hazai és nemzetközi kulturális élet 150 személyének kézjegye tekinthető meg a tavaszi szünetig.

A kiállítási tárgyak a következő témakörök szerint vannak csoportosítva:
sport, zene, színház/filmművészet, a Nyugat folyóirat alkotói, kortárs írók, meseírók, történelem és egyéb érdekességek.
Minden személyről külön táblán olvasható egy rövid leírás.
Az érdeklődő osztályok koruknak megfelelő szintű tárlatvezetést kapnak.

A kiállítás magángyűjtők felajánlása nélkül nem jöhetett volna létre. Köszönjük szépen!

(2022.03.22.)

A  Tiszakömlő Általános Iskola Alapítványa könyvcsomaggal ajándékozta meg az iskolai könyvtárat.

Ezek a szép, új könyvek hozzá fognak járulni a diákok olvasóvá neveléséhez, szabadidejük hasznos eltöltéséhez, valamint hasznos ismeretek elsajátításához.

A csomag a kortárs magyar és külföldi irodalom legnépszerűbb köteteit tartalmazza.
Köszönjük szépen az Alapítvány támogatását!

A “Történelmi képregényt az iskolákba!” pályázaton könyvtárunk képregény csomagot nyert.

A könyvcsomagot 2021 november 26-án, pénteken vehettük át a Radisson Blu Béke Hotel Galériában megrendezett képregénykiállítás, dedikálással egybekötött megnyitóján. 

A megnyert kötetek:
  • Gárdonyi Géza: Egri csillagok (Korcsmáros Pál rajzaival)
  • Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (Korcsmáros Pál rajzaival)
  • Tűzvihar ‘56 (Bán Mór – Fazekas Attila)
  • Királyok és keresztek 1-2-3 (Mészáros János – Németh Levente)

A hét kristály rejtélye – Galaktikus geográfia: Bolygóközi és földrajzi túlélőkészlet kezdő fejvadászoknak című kötetek érkeztek könyvtárunkba.

Ez a kiadvány nem csupán egy érdekes Star Wars történet, hanem sokkal több annál. Oktatási segédlet, melyen keresztül hiteles földrajzi s csillagászati ismeretekhez lehet hozzájutni. Az utolsó oldalakon földrajzi s Star Wars-os fogalommagyarázat található. A könyvet a Pécsi Tudományegyetem dolgozói készítették. 

A könyv ingyenesen letölthető:
https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/24070

Könyvtárunk örömmel biztosított helyszínt a Duna-Ipoly Nemzeti Park érdekes, interaktív előadásainak, melyeket Batki Dalma tartott. Emellett egy hétre elhozták iskolánknak az Egy nemzeti park születése című mobilkiállítást, amit a diákok nagy érdeklődéssel néztek meg.

(2021. november)

A Zene Világnapjára könyvtárunk Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene című kötetét ajánlja, mely Bartók Béla életéről szól.

Az iskola könyvtárába olyan Star Wars kötetek érkeztek, melyek figyelembe veszik a diákok olvasási szintjét, az olvasni tanulóktól az önállóan olvasókig.
Alacsonyabb szinten láthatóan kevesebb a szöveg, nagyobb a betűméret s a sorköz, valamint egyszerűbb a nyelvezet. Haladóbb szinten a szöveg mennyisége növekszik, a betűméret csökken, a nyelvezet nehezebb.
Ezen kiadványokkal is próbáljuk sikerélményhez juttatni az olvasókat, valamint megszerettetni az olvasást.
Berg Judit személyesen ajánlja a Ruminit a Jókai Mór Általános Iskola diákjainak. 🙂
Könyvtárunk fontosnak tartja a dedikált könyveinek gyarapítását, hogy ezzel is népszerűsítse a minőségi kortárs irodalmat.
(2021. szeptember)

Április 14-e a Könyvtárosok Világnapja. Tőzsér Benjámin könyvtárosunk szeretettel és új könyvekkel várja vissza olvasóit a digitális oktatás után. 🙂

Ma van a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja, a Meseírás Napja, Andersen, valamint Csukás István születésnapja. Könyvtárunkban számos kötete megtalálható Csukás Istvánnak és Andersennek is, melyek kölcsönzésére újra lehetőség nyílik a digitális oktatás után.

Könyvtárunkba új kötetei érkeztek az Idődetektívek sorozatnak. Ezek a krimik hiteles történelmi háttérrel rendelkeznek s egyben kalandos utazást kínálnak az olvasóknak. A könyvek végén szószedet található az adott korszak jellemző kifejezéseiből. 

Az iskola, mint oktatási helyszín be van zárva, viszont a könyvtári munkálatok nem állnak meg.

Online katalógusunkat fejlesztjük, valamint folyamatosan kerülnek fel könyveink gerincére a szakjelzetek, melyek segíteni fogják az olvasókat a könyvtárban való eligazodásban.

A könyvtárból kölcsönzött dokumentumok határidejét a digitális oktatás végéig meghosszabbítottuk.
Jó olvasást mindenkinek! 🙂

Könyvtárunk sikeres pályázaton 10 db könyvet nyert. Az Autósport évkönyv 2015-2019 közötti köteteit, valamint a Száguldás és cirkusz 2015-16 és 2019-20 közötti köteteit. Köszönjük a Formula.hu csapatának!

Autómodell kiállítás nyílt a könyvtárban. A ’60-as évektől a 80′-as évekig gyártott gépjárművekkel találkozhatnak a látogatók.

Az alábbi országokban gyártott személygépkocsik tekinthetők meg: Lengyelország, Szovjetunió, NDK, Csehország, Jugoszlávia, Románia.

(2021.02.25)

A 2021-es Jókai-nap alkalmából egy A/4-es méretű portré került ki a könyvtár falára, mely szénceruzával készült.

Bartos Felicián: Andris és a Fehér Démon című könyv dedikált példányát nyerte meg könyvtárunk.

Köszönjük a Móra Kiadónak a játékot!

100 éve, 1921. március 8-án született Romhányi József. Számos műve közül a Doktor Bubót, valamint a Mézga Aladár különös kalandjait a könyvtárban is megtalálhatod.

100 éve, 1921. február 21-én született a Kisvakond megálmodója, a cseh grafikus és illusztrátor: Zdeněk Miler.

A vakond télen című kötetét a könyvtárban is megtalálhatod.

2021-ben február 16-án ünnepeljük a palacsinta világnapját. Erre a napra Kossuth-díjas írónőnk, Fésűs Éva: A palacsintás király című meséjét ajánlom.

Aki teheti, a járvány után színházban is nézze meg!